Afrocentrisme als reactie op Eurocentrisme

Op 15 december 2022 had ik het genoegen om naar het event “Afrocentrisme als reactie op Eurocentrisme” in Marke te gaan, georganiseerd door Avansa. De spreker van het event was Sandrine Ekofo, die een eigen vzw heeft en betrokken is bij projecten over dekolonisatie met als doel om andere perspectieven aan het licht te brengen.

Sandrine begon met het bespreken van het begrip afrocentrisme, een wereldbeeld waarbij Afrika en afrikanen centraal worden geplaatst. Ze benadrukte ook het gevaar van het aannemen van een “single story” – het idee dat we enkel het Europese perspectief horen – en hoe belangrijk het is om te luisteren naar verschillende verhalen en perspectieven.

Ze ging vervolgens in op het Afrikaanse continent voordat het werd gekoloniseerd, en hoe de kolonisatie een enorm verlies was aan kennis, macht en kracht rond Afrika. Ze sprak ook over het feit dat er in Europa menselijke zoo’s waren, waarbij Afrikanen werden tentoongesteld als curiosa, en hoe de Europeanen een perceptie hadden van Europa als een ontwikkeld continent en Afrika als niet ontwikkeld.

Sandrine bracht ook bekende Afrikaanse personages naar voren, zoals Nelson Mandela en Desmond Tuttu, en ging in op Afrikaanse filosofieën en het begrip Ubuntu, evenals Afrikaanse kunst en religies.

Tenslotte sprak ze over de noodzaak om stereotypes en racisme te bestrijden door middel van dekolonisatie. Het was een leerrijke en waardevolle avond die me heeft geholpen om mijn begrip van Afrocentrisme en de geschiedenis van Afrika te verdiepen. Ik ben dankbaar voor de kans om aan dit event deel te nemen en kijk uit naar meer gelegenheden om te leren en te groeien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *