Why you are going to fail to have a great career?

Mening over TED-talk Larry Smith

foto University of Waterloo

Ik zat nog in het vierde middelbaar toen zijn TED-talk viraal ging (vooral bij studenten). Ik beloofde mezelf dat ik niet die ‘failed’ persoon zou zijn. Mijn carrière zou een succes zijn en ik zou alles goed voorbereiden om succes in mijn leven te boeken. Waarom zou je falen als je alle wetenschappelijke inzichten vooraf kan krijgen om zich goed voor te bereiden?

Het is onmogelijk om één bepaalde succesformule te maken op basis van wetenschappelijke inzichten.

Nu 10 jaar later weet ik nog al te goed waar over de video gaat: jobs van vandaag zijn niet zoals vroeger en onze omgeving maakt ons bang om onze passie(s) te volgen. Verder is het niet mogelijk om via de klassieke manier succes te hebben in je loopbaan. Enkel hard werken beloond niet meer. Maar is het ook zo?

Op basis van enkele jaren (werk)ervaring dat ik nu heb kan ik één iets met zekerheid zeggen: Het is onmogelijk om één bepaalde succesformule te maken op basis van wetenschappelijke inzichten. Ik denk dat iedere mens een eigen verhaal heeft. Waar was je geboren, hoe ben je opgevoed geweest, wie waren jouw vrienden, welke levenslessen heb je gehad en geleerd, wat zijn je ‘persoonlijke interesses’, hoe is je mentale welzijn op een bepaalde moment en nog meer andere zaken die je succes zullen beïnvloeden. Op al deze vragen kan je vooraf niet voorbereid zijn.

Succes is ook een relatieve term. Voor de ene persoon ben je succesvol als je rijk bent (en hoe rijk moet je dan zijn?). Voor de andere moet je zowel rijk, gezond als financieel succesvol zijn. Hoe ik succes zie voor mezelf is misschien niet hetzelfde voor u.

We kunnen toch een algemene visie hebben over succes in grote lijnen. Iemand die verslaafd is aan drugs, worstelt met zijn gezondheid en creëert continue problemen voor zijn gezin is niet succesvol voor een ‘gezond’ verstand. En dit misschien ook terecht. Maar als je zich meer verdiept zal je merken dat je voorwaarde om succesvol te zijn kan veranderen van tijd tot tijd.

Dus mijn ervaring heeft me geleerd om doelgericht te werken. Mijn eigen criteria voor succes te definiëren en daar naar te blijven streven. En mezelf nooit te vergelijken met anderen. Want iedereen heeft een eigen verhaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *