Europa werd voor het eerst begin 8ste eeuw geconfronteerd met de islam en de moslims. De relatie tussen de islam en de moslims is niet altijd hetzelfde geweest. Door de terroristische aanvallen in het Westen kwam de islam en ook moslims (Islam in Europe, z.d.) in een negatief beeld in de Westerse media. De kolonisering van moslimlanden door de Europese machten heeft deze relatie nog ingewikkelder gemaakt. Amper 20 jaar gelden heeft de VS-invasie van Afghanistan en Irak er nog zout gegooid op de wonde. En last but not the least maakt de Amerikaanse onvoorwaardelijke ondersteuning voor Israël van deze relatie bijna een mission impossible om te hersteld te worden.
Zoals de technologie niet meer weg te denken is van ons leven, zijn de moslims ook niet weg te denken van Europa.
Ondanks de moelijke relatie is vandaag de islam de 2de grootste godsdienst in Europa. Er wonen ondertussen bijna 50 miljoen moslims op de Europese continent (Religions in Europe | Data and Statistics | GRF, z.d.). Het is niet meer vreemd om een vrouw met hoofddoek op de straat te zien of vlees te gaan kopen bij een halal slagerij.
Door de informatierevolutie is onze wereld enorm verandert. We wonen in een ‘global village’. Zo zijn we in seconden van op de hoogte wat aan de andere kant van de wereld aan het gebeuren is. U herinnert zich misschien nog het verhaaltje van de Marokkaanse jongen dat enkele maanden gelden in Marokko in de put viel en stierf? Of de machtsovername in Afghanistan door de Taliban? Zo nauw zijn we aan elkaar verbonden.
Ok. De wereld is veranderet! Maar hoe ziet nu de toekomst van de bijna 10% moslims op het Europese continent eruit? En kunnen moslims in vrede hun geloof blijven praktiseren in de Europese landen?
Ik denk dat de moslimburgers van de Westerse landen moeten zelf het hecht in handen nemen. Er is enorm veel gebrek en misverstand over de islam. Een groot deel van de moslims tot nu toe zijn niet echt ermee bezig geweest om hier te leven als moslim inwoners van Europa. Er is altijd een interne strijd geweest van: ‘ik woon hier, maar ik ben niet welkom hier, ik ben afkomstig van … en zal misschien naar daar terugkeren, …’.
Het is nu hoog tijd om zich hier thuis te voelen. Als de moslim hier zich niet thuis voelt heeft het waarschijnlijk te maken met het feit dat hij niet als gelijke behandeld worden. Dan moet hij ernaar streven om gelijke rechten te krijgen i.p.v. te vluchten naar onrealistische escape droom.
Zoals de technologie niet meer weg te denken is van ons leven, zijn de moslims ook niet weg te denken van Europa. We zijn de realiteit van de samenleving en mensen langs beide kanten moeten dit aanvaarden. Daarnaast moeten wij als moslims proberen ook om ons geloof uit te leggen aan de gemiddelde Europeaan die bijna niks weet over de islam. Alleen zo kunnen we in vrede leven met elkaar.
Bibliografie
Islam in Europe: An off-and-on relationship across the centuries. (z.d.). KU Leuven Stories. Geraadpleegd 28 mei 2022, van https://stories.kuleuven.be/en/stories/islam-in-europe-an-off-and-on-relationship-across-the-centuries
Religions in Europe | Data and Statistics | GRF. (z.d.). Geraadpleegd 28 mei 2022, van http://www.globalreligiousfutures.org/regions/europe#/?region_map_religion=Muslims